Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Review: Enzymen gunstig bij artrose

25 augustus 2022

Artrose is Wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Mensen met artrose hebben last van stijve, gezwollen en pijnlijke gewrichten wat problemen geeft bij het bewegen. In de reguliere geneeskunde worden vaak niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorgeschreven. Deze pijnstillers kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben zoals maagbloedingen en -perforaties. Om die reden dient het gebruik van NSAID’s zo laag en zo kort mogelijk te blijven. Bij een chronische aandoening zoals artrose is dit echter lastig.

Enzymen bij artrose

Review In een recente review studie zijn de resultaten uit 9 eerdere klinische studies (RCT’s) samengevat en wordt het bewijs voor effectiviteit van enzymtherapie bij mensen met artrose in vergelijking met NSAID’s beschreven. Alhoewel de klinische studies meestal kleinschalig waren, lieten de uitkomsten zien dat de enzymcombinatie even effectief is als NSAID’s in de behandeling van artrose, zonder het risico op de bijwerkingen die de NSAID’s met zich meebrengt.

Review

In een recente review studie zijn de resultaten uit 9 eerdere klinische studies (RCT’s) samengevat en wordt het bewijs voor effectiviteit van enzymtherapie bij mensen met artrose in vergelijking met NSAID’s beschreven. Alhoewel de klinische studies meestal kleinschalig waren, lieten de uitkomsten zien dat de enzymcombinatie even effectief is als NSAID’s in de behandeling van artrose, zonder het risico op de bijwerkingen die de NSAID’s met zich meebrengt.

enzymen bij artrose

Referentie

Henrotin, Y.E. et al. Combination of Enzymes and Rutin to Manage Osteoarthritis Symptoms: Lessons from a Narrative Review of the Literature. Rheumatol Ther (2022)