Prebiotica kunnen beschermen tegen hooikoorts

26 februari 2024

In de afgelopen decennia is er wereldwijd een sterke toename in allergische ziekten zoals astma, eczeem, voedselallergieën en hooikoorts. Op dit moment heeft zo’n 10 tot 30% van wereldbevolking last van hooikoorts, met seizoensgebonden klachten zoals een loopneus, een kriebelneus, een verstopte neus en niezen. Hooikoorts heeft een grote impact op het dagelijks leven en medicijnen hebben niet altijd het gewenste effect. Uit een recente studie blijkt nu dat prebiotica kunnen beschermen tegen hooikoorts. (Chang, 2023)


Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van data uit de NHANES studie, waarin navraag werd gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen en het hebben van hooikoorts. 

Er bleek een significant verschil te zijn tussen het gebruik van prebiotica en het wel of niet hebben van hooikoorts: mensen met hooikoorts gebruikten significant minder vaak prebiotica dan mensen zonder hooikoorts. Hieruit kon de conclusie getrokken worden dat prebiotica de kans op hooikoorts met 66% kan verminderen. Dit effect werd echter alleen gezien bij mensen onder de 65 jaar én bij mensen boven de 80 jaar.

Een zelfde relatie werd gevonden met probiotica, maar dit effect werd voornamelijk bij mannen, en minder bij vrouwen gezien. Net zoals bij prebiotica, werd er een significante relatie gevonden tussen probiotica en hooikoorts voor mensen onder de 65 en boven de 80. Er werd geen bescherming gezien bij mensen tussen de 65 en 80 jaar. 

 

Microbiële dysbiose

Het microbioom speelt een belangrijke rol in de regulatie van het immuunsysteem. Een verstoord microbioom is geassocieerd met allergische aandoeningen, waaronder hooikoorts. 
Volgens de hygiëne hypothese zouden allergische aandoeningen het gevolg zijn van een verminderde blootstelling aan micro-organismen in de eerste levensjaren. Deze verminderde blootstelling leidt tot veranderingen in het microbioom en immuun-verstoringen wat het ontstaan van hooikoorts kan verstreken. Prebiotica hebben een positief effect op het microbioom en kunnen regulerend werken bij een dysbiose. Dit mechanisme kan het beschermende effect van prebiotica op het ontstaan van hooikoorts mogelijk verklaren.

Hooikoorts

Referentie

Chang, C. et al. (2023). The relationship between prebiotic intake and allergic rhinitis. Laryngoscope investigative otolaryngology, 8(5), 1146–1153.