Feestelijk recept: pithivier met geitenkaas, pompoen & champignons

7 December 2023

Vier het seizoen met een heerlijke, vegetarische pithivier! Dit feestelijke gerecht voor 4 personen heeft een smaakvolle combinatie van zachte geitenkaas, flespompoen, hazelnoten en champignons.

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 cm dikke plak flespompoen waarbij de zaadjes zijn verwijderd (een ringvormige donut)
  • 5 kastanjechampignons, gehalveerd
  • Plantaardige olie
  • 10 g geblancheerde hazelnoten
  • 1 teentje zwarte knoflook, fijngestampt
  • ½ takje rozemarijn, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 1 medium scharrelei, geklopt
  • 320 g kant-en-klaar uitgerold bladerdeeg
  • 50 g geitenkaas (tip: snijd een geitenkaaswiel van 100 gram horizontaal doormidden om een dunne schijf kaas te maken)

Kerstrecept

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een dikke flespompoenring op een bakplaat samen met de kastanjechampignons. Sprenkel met plantaardige olie, breng op smaak met zout en rooster 12 minuten. Voeg de hazelnoten toe aan de rand van de plaat en rooster nog eens 8 minuten. Leg de pompoen op een bord om af te koelen en doe de noten en champignons in een keukenmachine. Voeg de zwarte knoflook, rozemarijn en 2/3 van het ei toe. Klop het geheel en zet het apart zodat het kan afkoelen.
  • Als alles afgekoeld is, rol je het deeg uit en snijd je er 2 cirkels uit: één circa 3 cm groter dan de pompoenring en één circa 5 cm groter dan de pompoenring (gebruik een bord of kom als richtlijn). Leg de kleinere cirkel op een stuk bakpapier en leg de pompoenring in het midden. Druk de geitenkaas in het gat in het midden. Bedek de pompoen en de kaas met het champignonmengsel en gebruik je handen om er een koepel van te maken.
  • Bestrijk de rand van het deeg met een gedeelte van het ei en leg dan de tweede cirkel deeg erop. Strijk het glad over de koepel met vulling en druk de randen van het deeg op elkaar. Gebruik een klein scherp mes om de rand af te werken en maak een klein gaatje aan de bovenkant van de koepel. Maak lichte inkepingen in het deeg met gebogen lijnen. Bestrijk de bovenkant met het resterende ei. Dek het af.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de pithivier op een bakplaat gedurende 30 minuten tot het deeg een gouden kleur heeft.